Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

"Η ιστορία του Μιξ, του Μαξ και του Μεξ", Λουίς Σεπούλβεδα, μτφ Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. Opera, σ.62, ευρώ 6.23, ISBN 978-960-8397-58-3

Ένας γάτος με...ελληνικό προφίλ, ο Μιξ. Ένα αγόρι που τον φροντίζει, ο Μαξ κι ένας μεξικάνος ποντικός, ο Μεξ μπλέκουν σε μικρές περιπέτειες που οικοδομούν τη φιλία τους. Κι αν η σχέση ενός ανθρώπου μ' ένα γάτο είναι κατανοητή, εκείνη μεταξύ γάτου και ποντικού είναι εντελώς απρόσμενη. Εδώ αναδύεται, όμως, η μαγεία της αληθινής φιλίας. Ο φυσικός εχθρός σου γίνεται οδηγός σου κι εσύ γίνεσαι γι αυτόν το όχημα της ομορφότερης περιπέτειάς του. Γεράκος πια ο γατούλης έχει τυφλωθεί. Βλέπει γι αυτόν ο ποντικός. Μαζί αποτολμούν το αδιανόητο: άλματα από στέγη σε στέγη!
Οι πραγματικοί φίλοι μοιράζονται τα όνειρα και τις ελπίδες, ότι καλύτερο έχουν, τα μικρά πράγματα που ομορφαίνουν τη ζωή, τη σιωπή. Καταλαβαίνουν ο ένας τους περιορισμούς του άλλου και τον βοηθάνε. Μοιράζονται φρονιμάδες και λάθη, σέβονται ο ένας την ελευθερία του άλλου. Αλληλοφροντίζονται. Αγαπιούνται.
Μικρές, παραμυθένιες, τρυφερές οι ιστορίες του Σεπούλβεδα αφορούν όλες τις ηλικίες κι ας προωθούνται ως εφηβικά αναγνώσματα. Διαβάστε, επίσης, του ίδιου: "Ένας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης" (1993) και "Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει" (1997). Διαβάστε τα κατά προτίμηση έχοντας ένα γάτο να ρονρονίζει στην ποδιά σας. Φίλοι ενωμένοι ποτέ νικημένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου