Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2011

Χρήστος Μπουλώτης. Φωτογραφία από την εφημερίδα "Αυγή"
Τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2011 αφορούν εκδόσεις του 2010. Φέτος έχουμε 2012 και οι διαφορές είναι φανερές. Εκδοτικός οίκος που έχει κλείσει, συγγραφέας που έχει πεθάνει, αλλά και νέα πρόσωπα κοντά στα ήδη καταξιωμένα. Τα βραβεία δόθηκαν κατά πλειοψηφία από τα μέλη της Επιτροπής, δηλαδή κανένα δεν επελέγη ομόφωνα, αλλά αυτή ίσως είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια.
Ο αρχαιολόγος και πολυβραβευμένος συγγραφέας Χρήστος Μπουλώτης πήρε το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το έργο του "Τα πολύτιμα σκουπίδια του κυρίου Νο". Μην το ψάξετε στα βιβλιοπωλεία. Ο εκδοτικός οίκος Ελληνικά Γράμματα έχει κλείσει και δεν υπάρχει διανομή. Λειτουργεί μόνο το βιβλιοπωλείο τους επί της Ζωοδόχου Πηγής. Αναζητήστε το, λοιπόν, εκεί. Η πρώην δημοσιογράφος και πολυβραβευμένη Μαρία Παπαγιάννη, σύζυγος του Θάνου Μικρούτσικου πήρε το Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για "Το δέντρο το μονάχο", εκδόσεις Πατάκη. Το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου πήραν η ραγδαία ανερχόμενη εικονογράφος Μυρτώ Δεληβοριά (αδελφή του Φοίβου) και ο συγγραφέας Αντώνης Παπαθεοδούλου για το έργο "Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο", Πατάκης. Το Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά πήρε η Άλκηστη Χαλικιά για το έργο της "Στο πάρκο με τα ζώα", εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
Στον σύνδεσμο του Υπουργείου Πολιτισμού θα δείτε τις βραχείες λίστες. Εκεί και το όνομα της Κίρας Σίνου, που αποχαιρετίσαμε στο μεταξύ. http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=49472
Η μεγάλη καθυστέρηση έβαλε εξ αρχής τον θεσμό των Κρατικών Βραβείων Παιδικής Λογοτεχνίας σε θέση οπισθοφυλακής καθώς κάποια από τα βραβευθέντα βιβλία έχουν ήδη βραβευτεί και από άλλους θεσμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου