Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Έργο του Μπέρνχαρντ στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών

Έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ, θεατρικό σχήμα του Μπέρτολντ Μπρεχτ κι ο κορυφαίος ηθοποιός Γκερτ Φος, από πού ν' αρχίσω;
Thomas Bernhard (1931-1989), Αυστριακός μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας, γνωστός στο ελληνικό κοινό από τις εκδόσεις Εξάντας, Εστία, Άγρα και Κανάκη καθώς και από επανειλημμένες παραστάσεις θεατρικών έργων του.
Berliner Ensamble, θεατρικός οργανισμός, που ίδρυσαν το 1949, στην Ανατολική Γερμανία, ο Μπέρτολντ Μπρεχτ και η σύζυγός του Έλεν Βάιγκελ. Σκηνοθέτης τώρα πια ο Κλάους Πάιμαν.
"Απλά περίπλοκο" (Einfach Kompliziert), ο θεατρικός μονόλογος ενός ηθοποιού, που αναπολεί με πίκρα το παρελθόν όταν έπαιζε Ριχάρδο Γ', ρόλο που θεωρούσε πεπρωμένο του.
Gert Voss (1941- ), κορυφαίος Γερμανός ηθοποιός - τον έχουν παρομοιάσει με τον σερ Λόρενς Ολίβιε . Είναι ένας από τους τρεις ηθοποιούς προς τιμήν των οποίων ο Μπέρνχαρντ έδωσε τα ονόματά τους στον τίτλο του θεατρικού έργου του που αυτοί πρωτόπαιξαν: "Ritter, Denne,Voss".
To "Ρίτερ, Ντένε, Φος" μπορείτε να δείτε ως το Πάσχα στο θέατρο Σφενδόνη με την Κοκκίνου, τον Καταλειφό και την Οικονομίδου. Δράμα με κωμικές αποχρώσεις. Εξαιρετική παράσταση.
Προκλητικός συγγραφέας ο Μπέρνχαρτ, θεωρήθηκε μαύρο πρόβατο και λοιδορήθηκε στην πατρίδα του καθώς επέμενε να ξεσκεπάζει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας του. Τέτοια ήταν η αποξένωση που βίωσε στη χώρα του ώστε με τη διαθήκη του απαγόρευσε το ανέβασμα των έργων του στην Αυστρία. Έρχεται τώρα ο βραβευμένος Φος να μας θυμίσει τον κεντροευρωπαίο συγγραφέα της αμφισβήτησης, της φθοράς, της υπαρξιακής φιλοσοφίας και των αδιέξοδων του 20ου αιώνα.
Ένα άλλο θεατρικό του έργο "Ο αναμορφωτής του κόσμου" σε μετάφραση Ζήση Σαρίκα κυκλοφόρησε το 2006 στα Χανιά από την Εταιρεία Θεάτρου Μνήμη. Ο Τόμας Μπέρνχαρντ είχε σπουδάσει (και) ηθοποιία. Σε πολλά έργα του αυτό γίνεται αντιληπτό καθώς θίγει ζητήματα της θεατρικής τέχνης.  Νόθος γιος, Υδροχόος, σε σύγκρουση με το κατεστημένο, βραβευμένος λογοτέχνης και θεατράνθρωπος. Πέθανε νωρίς. Ο 20ος αιώνας ήταν σκληρός και βασανιστικός.

Στο σύνδεσμο θα βρείτε μια δυνατή σκηνή από το "Ρίτερ, Ντένε, Φος" με τον Φος στον ρόλο που ενέπνευσε στον συγγραφέα η ζωή του φιλόσοφου Βίτκενστάιν.
http://www.youtube.com/watch?v=YDnE3ZBwXNY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου