Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 1 Μαΐου 2013

Πρωτομαγιά και 1886

Μάης του 1886. Οι εργάτες στο βιομηχανικό Σικάγο απεργούν ζητώντας τον περιορισμό των ωρών εργασίας σε 8 ημερησίως. Συγκρούσεις με την αστυνομία προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς. Το δικαστήριο οδήγησε κάποιους στην αγχόνη. Ποτέ δεν έγινε σαφές αν υπήρξε προβοκάτσια ή ανοιχτή επίθεση αναρχικών στην αστυνομία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 8ωρο κατακτήθηκε με αίμα. Τρία χρόνια αργότερα η Δεύτερη Διεθνής, στο Παρίσι θέσπισε την Πρωτομαγιά γιορτή του Εργατικού Κινήματος, αλλά και την 8η Μαρτίου ως Ημέρα της Γυναίκας. Το κίνημα της γυναικείας απελευθέρωσης είχε ήδη εκδηλωθεί στις Η.Π.Α., στην Ευρώπη και στην Περσία (!).

Το 1886 ήταν η χρονιά που αυτοκτόνησε η ποιήτρια Έμιλυ Ντίκινσον. Κυκλοφόρησαν «οι Βοστονέζοι», του Χένρυ Τζέημς. Παραδόθηκαν οι Απάτσι κι ο αρχηγός τους Τζερόνιμο. Δημιουργήθηκε, από έναν φαρμακοποιό στην Ατλάντα, το ρόφημα που θα ονομαζόταν αργότερα Coca Cola. Η Λουίζα Μέη Άλκοτ κυκλοφόρησε τη συνέχεια του «μικροί κύριοι» με τίτλο “Jos Boys”. Το άγαλμα της Ελευθερίας αποκαλύφθηκε κι έκτοτε δεσπόζει στο νησί Έλλις της Νέας Υόρκης. Ο Wilki Collins κυκλοφόρησε το  The Guilty River”, όπου ο έρωτας σπάει τα σύνορα των κοινωνικών τάξεων. Κι ο νορβηγός Ερρίκος Ίψεν καταπιάστηκε με παρόμοιο θέμα στο θεατρικό του: «Ρόσμερσχολμ». Στην Ευρώπη έχουν ήδη διαβάσει τα έργα των Μαρξ και Ένγκελς. Στο Μεξικό γεννιέται ο μετέπειτα σπουδαίος ζωγράφος Diego Rivera και στην Πολωνία ο μετέπειτα πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νταβίντ Μπεν-Γκουριόν. Στην Αγγλία ο Robert Louis Stevenson κυκλοφορεί τον «Δρ.Τζέκιλ και κ. Χάϋντ» καθώς και «το κλεμμένο παιδί». Στη Γαλλία ο Ιούλιος Βερν γράφει τα βιβλία «Ροβήρος ο κατακτητής» και «ο λαχνός υπ’αριθμ. 9672». Ο Πιέρ Λοττί έχοντας ήδη ζήσει την οθωμανική του περιπέτεια με την «Αζιγιαντέ», κυκλοφορεί τον «ψαρά της Ισλανδίας». Στη Ρωσία ο Τολστόϊ γράφει την υπαρξιστική νουβέλα «ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς» κι ο Άντον Τσέχωφ το πρώτο του θεατρικό έργο με τίτλο: «Κύκνειο άσμα». Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο «ελληνικός» Κ.Καβάφης δημοσιεύει το πρώτο του κείμενο στην εφημερίδα «Κωνσταντινούπολις». Γεννιέται σε περιοχή της Αυστροουγγαρίας ο Όσκαρ Κοκόσκα και στην Ιαπωνία ο Τζουνιχίρο Τανιζάκι. Στην Αγγλία γεννιέται το Χόκεϋ και η ποδοσφαιρική Άρσεναλ. Το πρώτο βενζινοκίνητο όχημα παρουσιάζεται στη Γερμανία από τον Karl Benz. Ο σιδηρόδρομος εξαπλώνεται, το Orient Express είναι ήδη σε λειτουργία. Ο Σίγκμουντ Φρόυντ ανοίγει το ιατρείο του στη Βιέννη και στο Παρίσι τα Folie Bergère δίνουν την πρώτη τους παράσταση. Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Βικτώρ Ουγκώ ολοκληρώνεται η πρωτοβουλία του με την υπογραφή της Σύμβασης της Βέρνης για την προστασία των λογοτεχνικών και καλλιτεχνικών έργων. Ένα χρόνο αργότερα, το 1887, θα εμφανιστεί ο Σέρλοκ Χολμς, ο ήρωας του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ. Στην Κούβα οι Ισπανοί καταργούν τη δουλεία. Το 1888 στην Ελλάδα, ο Ψυχάρης δημοσιεύει «το ταξίδι μου», γραμμένο στη δημοτική, προκαλώντας τριγμούς διαρκείας. Δημοσιεύονται κείμενα του Βιζυηνού και του Δροσίνη. Έχουν ήδη διαβαστεί έργα του Παπαδιαμάντη, του Κρυστάλη, του Καρκαβίτσα.
Περίπου δέκα χρόνια αργότερα θα γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη…η γιαγιά μου, η Ήβη, έκτο παιδί της αδελφής του γιατρού Σγουρδαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου